Jobbminnen

Foton och anekdoter som visar hur det var på jobbet på den tiden.




40+ år på Ericsson

Arne Wallers sammanfattar 40+ år på Ericsson

40+ år på Ericsson presentation

Ett spännande projekt i Danmark

I början av 80-talet fick vi en förfrågan från Jydsk Telefon (JTAS) i Danmark om hjälp med en fast telefonförbindelse från fastlandet till Hirsholmarna.

Hirsholmarna är en liten ö som ligger utanför Fredrikshamn. Vi nappade förstås och projekterade en lösning baserad på Minilänk och en RSM-30. Vår radiolänkexpert Heinz Karl åkte genast till Fredrikshamn med kameror och mätinstrument och tog sig an projekteringen. Efter lite fundering kom han fram till att placera parabolen på ön i toppen av fyrtornet (ingen dålig gissning) samt basstationen i närheten av telefonstationen i Fredrikshamn. Tillsammans med vår nya RSM skulle detta bli en bra lösning. Kontrakt skrevs, ordern kom och lades in i systemet i vanlig ordning. Och sen var det bara att vänta på leverans. De som jobbat med leveransprojekt under denna tidsperiod har säkert haft samma erfarenhet. Det uppstod förseningar. Vecka efter vecka var beskedet detsamma….nästa vecka. Vår vän, projektledare ingenjör Dan Sörensen hos JTAS, (En normalt timid person) fick till slut nog av förseningsbeskeden och började tappa tålamodet. Vi fick en sista chans att rädda situationen. Då gällde det att RSM-skåpet skulle befinna sig på kajen i Fredrikshamn kl. 10:00 måndag om 10 dagar f.v.b. Hirsholmarna med postbåten. Annars….

Torsdagen veckan innan deadline fick jag äntligen OK från Kungens Kurva att ”skiten” var testad och klar för leverans. Men hur skulle leveransen ske? Då fick man ta till en alternativ leveransmetod, vilket inte var ovanligt på den tiden. Min granne hade en kombibil och med hjälp av en flaska starkt övertalade jag honom att vi kanske skulle kunna ta en tur till Fredrikshavn under helgen. Han tyckte det var en lysande ide. Fredag em. lastade vi skåpet i kombin, slog in det omsorgsfullt i täcken och filtar om tullen skulle vara nyfiken. En trevlig biltur till Göteborg f.v.b. Fredrikshamn med Stena Line och på måndag morgon kl. 09:30 stod vi på kajen och inväntade postbåten och ingenjör Sörensen. Skåpet lastades ombord på båten och levererades till ön utan skador Alla var nöjda och glada, t.o.m. ingenjör Sörensen

Installation och test utfördes av JTAS. Och dom lyckades få allt att fungera. Nu hade alla 8 familjerna på ön fått egen fast telefon och behövde inte längre traska ner till den allmänna ”Samtalestationen” i ur och skur när de behövde få kontakt med världen utanför ön. Detta skulle förstås firas, som man så ofta gör i Danmark när något gått bra (eller dåligt). Ingenjör Sörensen inviterade alla som varit involverade i projektet samt ett antal chefer och deras chefer till officiell invigning. En stor skara lastades ombord på postbåten tillsammans med smörrebröd och därtill lämplig dryck (det var innan dom alkoholfria varianterna var uppfunna) f.v.b. ön. Vår vän fyrmästaren mötte upp med dragspelsmusik och välkomsttal i lilla ö-kyrkan. Det visade sig att förutom fyrmästare var han också lite själasörjare och allt i allo på ön. Det ryktades att det fanns ovanligt många barn som uppvisade likheter med honom. En fin människa! När vi avverkat predikan och yrseln börjat sätta in (Som sagt är Tuborg och Gammel Dansk en lömsk kombination) var det så dags att klättra upp i fyrtornet och studera fastsättningen av minilänken samt den underbara utsikten över fastlandet. Alla som klättrat upp kom också som genom ett under även välbehållna ner igen. Dags att borda postbåten igen som tuffade mot Fredrikshamn och lämnade av ett glatt skönsjungande gäng på kajen. Dags för farväl och tack för en fantastisk invigning av detta spännande projekt.

Ett stort tack till alla involverade och inte minst till ingenjör Sörensen

Claes-Göran Andersson f.d. krämare på transmission Norden

Offertjobb med mera

Anders Lindström minns hur offertjobben gick till.

Bild 1 och 2 är från ett offertjobb vi slet med till Venezuela 1986. 3 PCM offerter lämnades in samtidigt. Det blev 600 pärmar i 55 resväskor! Jag minns att övervikten gick på 90000 kr. Vi åkte lastbil till Arlanda. På bilderna syns
Sten Sölvemark, Hasse Liljekvist, Edgar Avila, Roffe Pettersson och jag själv.

Bild 3 och 4 är från ett Luciafirande 1973. Då jobbade jag på T/Fo leveransplanering. På bild 3 sitter Henry Hedlund, Rickard Flodell, Olle Drebäck, Arne Östberg och Tore Ryttersson. På bild 4 sitter jag och Tore Jalve.

HF och i U-Baren (KK)

Kuwait

Karl Eric Målberg : 1975-76 installerade vi ett franskt Emergency Call System (ECS) längs med koaxkabelm mellan Kuwait City och Dammam. Det var utan jämförelse den sämsta utrustning som jag någonsin har bidragit med att leverera i Ericssons namn. Som jag förstod saken så skrotade också det hela bara något år efter vi hade lämnat över till kunden.

På bilden gör jag ett av otaliga besök vid en stolpe och försöker väl förmodligen förstå varför den inte fungerar.



Karl Eric Målberg : 1991 var jag tillbaka i Kuwait med en delegation för att se hur mycket av det vi installarade på 70-talet som hade blivit skadat under Gulf-kriget. Jag har förstås en hel del foton av sönderskjutna tanks och annat elände men väljer att visa ett lite speciellt foto. I den här byggnaden låg det tekniska kontoret TKK. Utanför var det alltid smockfullt med bilar, dubbelparkeringar överallt. Nu när Saddams hejdukar hade varit där och snott de flesta bilarna i stan såg det ut så här.


I labbet

Key Lindell har dokumenterat vad som egentligen hände.

TN 1970-tal

Bertil Glimstad har dokumenterat utvecklingen av TN.

TN 2006

TN 2009

KK på sommaren

Vacker rysk telefon